24

jan

Appels met peren of appels met appels?

Bij een bedrijfsovername ligt de nadruk bij het waarderen op de absolute waarde van het over te nemen bedrijf. Deze waarde wordt gebruikt om de verkoopprijs met elkaar overeen te komen. Wanneer er echter sprake is van een fusie ligt de focus meer op de relatieve waarde, de verhouding in waarde tussen de fuserende bedrijven.



Om een fusie mogelijk te maken, dient er allereerst een vergelijkbaar strategisch belang en een vergelijkbare bedrijfscultuur te zijn. Er zullen tal van zaken overeengekomen dienen te worden om de fusie tot een succes te maken. En niet te vergeten: wie krijgt er na de fusie hoeveel procent van de aandelen? Een Corporate Finance expert brengt deze zaken duidelijk in kaart.



Is bij een fusie een uitgebreide waardering altijd noodzakelijk? Het antwoord op deze vraag is nee. Wanneer er gefuseerd wordt, is het van groot belang om van te voren een goede analyse te laten uitvoeren van beide bedrijven. Komen o.a. de historische cijfers, prognoses, werkwijzen, toekomstverwachtingen en andere kwalitatieve elementen met elkaar overeen en zijn deze eventueel op elkaar aan te passen?



Wanneer de te fuseren bedrijven goed vergelijkbaar zijn, volstaat het vaak om de aandelenverhouding op basis van bijvoorbeeld de bedrijfsresultaten of zelfs de omzet vast te stellen. Dit is lang niet altijd het geval. Als uit de analyse blijkt dat de verschillen toch te groot zijn, worden beide bedrijven afzonderlijk gewaardeerd. Het voordeel van het blootleggen van de verschillen is dat de waardestuwers en de risico’s van de fuserende bedrijven naar boven komen. Wat maakt het ene bedrijf waardevoller dan het andere? Deze informatie is natuurlijk door de fusiepartners direct in te zetten voor de strategie van het nieuwe bedrijf.



Cruciaal bij een waardering van fuserende bedrijven is de vergelijking van de juiste gegevens, zowel kwalitatief als kwantitatief. Zorg er dus voor dat u een ervaren specialist inschakelt om tot een evenwichtig resultaat te komen. Appels met peren vergelijken geeft namelijk een heel vertekend beeld van de werkelijke situatie en dat kan alleen maar leiden tot onrust tijdens het bepalen van de aandelenbelangen en de overige fusievoorwaarden!



JM Corporate Finance B.V.


Wenst u meer informatie over het uitvoeren van een analyse? Neem dan gerust contact op met één van onze experts! U kunt ons altijd telefonisch bereiken via het nummer 076 – 887 00 01  of via de mail op info@jmpartners.nl.



Jan van Wijngaarden, Partner


jvw@jmpartners.nl


06 - 53 229 496



Bart Koreman, senior adviseur


bk@jmpartners.nl


06 - 55 718 515

Meer nieuws

jm logo groot

Zit er wellicht een lijk in mijn kast?!

Due Diligence, een spannend proces!Op 13 november a.s. organiseert ...

Lees verder
nac3

Voetbal is emotie, ons werk ook

In het magazine NAC Zaken gaan Jan van Wijngaarden en Bart Koreman ...

Lees verder
luca ilih ijkwxq unsplash(1)

Groeistrategie

Gedurende de feestdagen en tussen de oliebollen door heeft u waarsc...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld