3

mrt

Cashen als ondernemer maar nog niet stoppen met ondernemen. Kan dat?

U hebt als ondernemer jaren aan uw onderneming gebouwd en bent nog niet klaar om volledig te stoppen. Maar u zou toch graag een gedeelte willen cashen om financiële zekerheid te waarborgen, dan kan een pre-exit structuur een passende oplossing bieden. Een pre-exit structuur is een variant op de volledige verkoop van een bedrijf waarbij feitelijk (in beginsel) een gedeelte van de onderneming wordt overgedragen. Ook voor ondernemers die een medeaandeelhouder c.q. investeerder willen aantrekken die kennis en/of (financiële) middelen inbrengt, kan een pre-exit structuur een oplossing bieden.

NewCo

Bij een pre-exit structuur wordt een nieuwe entiteit opgericht, een zogenaamde NewCo (‘New Company’) die de aandelen van de target overneemt. Naast de ondernemer krijgt dan ook de investeerder een belang in de NewCo. De koopprijs van de aandelen van de target wordt dan veelal enerzijds gefinancierd middels eigen vermogen van de ondernemer en de investeerder en anderzijds middels vreemd vermogen. Hierbij is het gebruikelijk dat de investeerder en/of een externe financier zoals een bank het vreemd vermogen verstrekken. Vaak worden bij een pre-exit structuur reeds afspraken gemaakt over wanneer en tegen welke koopprijs formule het resterende aandelenbelang van de ondernemer wordt verkocht, echter dit is geen vereiste.

Voordelen pre-exit

Het voordeel van een pre-exit structuur is dat er voor beide partijen bij een koop-/verkoopproces zekerheid kan worden verkregen. Zo zorgt het aanblijven van de ondernemer voor een lager risicoprofiel van de investeerder (‘kennis- en klantwaarborging’) en zorgt het participeren van de investeerder voor een stuk financiële zekerheid bij de ondernemer (‘cashen van ondernemingswaarde’). Met andere woorden, er kan een ‘win-win’ situatie worden gecreëerd voor beide partijen.  

Bovendien kan de aanwezigheid van een sterke financiële partner ruimte bieden op het gebied van liquiditeit en daarmee bijdragen aan het realiseren van groei. Daarbij kan de kennis en kunde van een investeerder, bijvoorbeeld op financieel, fiscaal en juridisch gebied, maar ook het (internationale) netwerk bijdragen aan de ontwikkeling van een organisatie of hulp bieden bij het kunnen schakelen wanneer er sprake is van uitdagende marktomstandigheden.

 

Verder biedt een pre-exit structuur de medewerkers van een onderneming de mogelijkheid om alvast te kunnen wennen aan een koper en het idee van een overname. Tot slot kunt u zich als ondernemer opnieuw bezighouden met de werkzaamheden waaruit u plezier en voldoening haalt (bijvoorbeeld het verleggen van de focus van een management rol naar een commerciële functie). Al met al dus een interessante structuur om in overweging te nemen als ondernemer.

Wilt u meer weten over een koop-/verkooptraject of heeft u behoefte aan advies bij het vinden van een passende transactiestructuur? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers staan u graag gewoon helder, met visie te woord.

Bekijk al onze diensten

Meer nieuws

jeremy ricketts fgvrz becko unsplash

HOT TRENDS IN DE M&A MARKT (die u moet weten!)

Booming markt / kansen voor verkopers Uit onderzoek van Brookz, he...

Lees verder
jm logo groot

Bescherming maakt bedrijven lui...

De roep om “onze” bedrijven te wapenen tegen buitenland...

Lees verder
jm logo groot

De trendbarometer voor de overnamemarkt

Trend barometer voor de overnamemarktHet halfjaarlijks onderzoek va...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld