26
sepChecklist: hoe ziet u de bedrijfsoverdracht?
Een bedrijfsoverdracht is een uitgebreid en soms complex proces. Daarin is het ook erg belangrijk om te weten hoe de betrokken personen er zelf in staan. Middels een checklist kunt u inzicht krijgen in de manier waarop u de bedrijfsoverdracht ziet en wat in uw situatie gewenst is.
Beantwoord de onderstaande vragen met ja of nee en tel de punten bij elkaar op. Onderaan de checklist ziet u de beoordelingsschaal en kunt u zien hoe u tegenover de bedrijfsoverdracht staat.
Checklist
1. Het voortzetten van mijn bedrijf gaat voor bijna alle andere dingen. Dan nemen wij maar minder vermogen mee als we stoppen.
Ja = 0
Nee = 1
2. Ik heb veel vertrouwen in mijn opvolger en dat laat ik hem/haar ook weten.
Ja = 1
Nee = 0
3. Van mij had een ander kind van ons ook wel mogen opvolgen, misschien wel liever zelfs eerlijk gezegd. Maar dat zat er niet in.
Ja = 0
Nee = 1
4. We gaan geregeld met de familie om tafel om over zaken rond de bedrijfsoverdracht te overleggen.
Ja = 1
Nee = 0
5. Je kunt ook met te veel mensen iets bespreken. Onze kinderen spreken zaken zelf maar door met hun partners.
Ja = 0
Nee = 1
6. Zaken uitspreken is soms nodig, maar tegenwoordig wordt alles op communicatie gegooid. Voor je het weet, wordt alles zo emotioneel.
Ja = 0
Nee = 1
7. Voor mijn echtgeno(o)t(e) zal het wel loslopen als we naar de andere woning gaan. Die heeft zo weer aanspraak. Voor mij zal het meer wennen zijn.
Ja = 0
Nee = 1
8. Mijn kinderen in redelijkheid gelijk behandelen is belangrijker dan kost wat het kost het bedrijf overdragen aan mijn opvolger.
Ja = 1
Nee = 0
9. We blijven bij het bedrijf wonen. Maar ik ga me niet met de dagelijkse gang van zaken bemoeien. Stoppen is stoppen.
Ja = 1
Nee = 0
10. Het is niet meer dan normaal dat de andere kinderen inleveren wegens de overdracht. Ze weten dat er geld in het bedrijf vast zit.
Ja = 0
Nee = 1
Beoordeling
Tel de punten op. Minimaal heeft u 0, maximaal 10.
0 tot 3 punten
U houdt er een duidelijke mening op na, maar u gaat daarbij wel sterk van het bedrijfsbelang uit. Dat kan uw eigen belang of dat van de (andere) kinderen schaden. Hou ook rekening met belangen en zienswijzen van uw partner en schoonkinderen. Wat voor u niet meer dan logisch lijkt, hoeft dat niet voor een ander te zijn. U zou in een openhartig gesprek nog wel eens voor verrassingen kunnen komen te staan.
3 tot 7 punten
U hebt oog voor de mensen om u heen en hun belangen. Maar de praktijk van alledag is voor u wel leidend. Zonder zweverig te worden zou het geen kwaad kunnen af en toe een stapje achteruit te zetten en een kritisch vragen te stellen aan u zelf en aan elkaar. Durf advies in te winnen over zaken die u dwarszitten.
7 tot 10 punten
U probeert onderweg naar de feitelijke bedrijfsovername evenwichtig en in overleg te opereren. De mening van de mensen om u heen telt, ook als die dwars is. Bedrijfsoverdracht is voor u belangrijk maar niet een heilig doel waarvoor andere zaken moeten sneuvelen.
Vragen of hulp nodig?
We helpen je graag verder.
Bart van den Brule
Partner