24

jul

Heeft u zelf de ambitie om uw bedrijf te laten groeien?

En heeft u daarbij wel eens gedacht aan een bedrijfsovername?
Na een periode waarin marktonzekerheden kopers afwachtend maakten, is het animo voor bedrijven over te nemen terug.

Het klimaat om bedrijven over te nemen is aan het stijgen. Investeerders en bedrijven laten hun voorzichtigheid varen nu de rente en inflatie zijn afgevlakt en resultaten van ondernemingen herstellen.

Het kopen van een bedrijf kan een strategische zet zijn die vele voordelen kan opleveren. Belangrijk is om voor uzelf op een rijtje te hebben welke toegevoegde waarde een over te nemen bedrijf dient te hebben. Hier zijn enkele situaties waardoor het kopen van een bedrijf aantrekkelijk kan zijn:

  1. Snelle groei: Vergroot uw huidige marktaandeel of betreed nieuwe markten (sneller);
  2. Synergieën: Bespaar kosten door schaalvoordelen en voeg complementaire vaardigheden van het bedrijf dat u overneemt toe;
  3. Klantbasis uitbreiden: Vergroot je klantenbestand, zonder onzekere investering m.b.t. marketing en sales uitgaven;
  4. Human Resources: Verkrijg (getalenteerde) medewerkers;
  5. Toegang tot nieuwe technologieën: Verhoog de innovatiecapaciteit en de machine capaciteit van uw onderneming. Heeft het over te nemen bedrijf geavanceerde technologieën die uw bedrijf nog niet heeft? En versterkt dat de concurrentiepositie?
  6. Uitbreiding van productlijnen: Diversifieer je aanbod met nieuwe producten of diensten;
  7. Strategische voordelen: Verminder concurrentie en versterk de supply chain van uw onderneming;
  8. Internationaliseren: Ziet u kansen in het buitenland, maar heeft u geen kantoor of personeel in dienst in deze regio’s? Wellicht dat een internationale overname daar verandering in kan brengen.

Due diligence

Bij het overwegen van een bedrijfsovername is het belangrijk om een grondige Due diligence uit te voeren, inclusief onder meer een gedetailleerde financiële analyse, een evaluatie van de bedrijfsprocessen en een beoordeling van de culturele fit tussen de bedrijven. Dit helpt je om de risico’s en voordelen goed in kaart te brengen en een weloverwogen beslissing te nemen. Bij een overname bestaat ook een risico dat bepaalde zaken niet worden ontdekt. Een Due diligence dient dit risico te minimaliseren.

Aankoopbegeleiding, wat is dat nou precies?

Het aankoopproces kan als volgt worden samengevat:  

De mogelijke koper kan zelf al een onderneming op het oog hebben om over te nemen, maar het kan ook nog zijn dat er nog gestart moet worden met het zoeken naar verkopende partijen, die aansluiten bij de strategie van de onderneming. Het is dan belangrijk om een koopprofiel op te stellen, waarin aspecten naar voren komen waar de verkopende partij aan moet voldoen. Aan de hand van dit koopprofiel kan de markt onderzocht worden. Partijen met de beste fit kunnen dan via netwerkcontacten of zoekprofielen via overnameplatformen als Brookz en DealSuite met een anonieme teaser benaderd worden.

Na het ondertekenen van geheimhoudingsverklaringen (NDA’s) zal van de verkopende partij meer (financiële en niet-financiële) informatie worden verkregen. Aan de hand van de verkregen informatie (vaak in de vorm van een informatiememorandum) kan een indicatieve waardering van de over te nemen onderneming worden bepaald.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van indicatie waarderingsmethodieken in de MKB en benchmarken met eerdere transacties in de betreffende branche. De uitkomsten dienen als basis voor het opstellen van een niet-bindend biedingsvoorstel (NBO), waarin koopoverwegingen, koopprijs, overnamestructuur, voorwaarden en timing worden beschreven. Daarnaast zal eventueel financiering dienen te worden geregeld, middels een op maat gemaakte financieringsaanvraag.

Een due-diligence onderzoek volgt om de juistheid van de gepresenteerde informatie te toetsen en een beter beeld te krijgen van de risico’s en kansen. Hierbij worden financiële, commerciële, fiscale en juridische stukken grondig beoordeeld. Geconstateerde risico’s kunnen leiden tot aanvullende voorwaarden in de koopcontracten (vrijwaringen en/of garanties), maar ook aanpassing van de koopprijs die tijdens de NBO is overeengekomen of zelfs tot afzien van de koop.

Passend advies

Door de jarenlange ervaring van JM Corporate Finance bij de begeleiding van bedrijfsovernames kunnen onze adviseurs u gedurende het gehele aankooptraject van advies voorzien en bijstaan tijdens onderhandelingen met (de adviseurs van) verkoper. Heeft u vragen? We staan u gewoon helder, met visie te woord.

Neem contact op

Meer nieuws

jm logo groot

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 24

Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat be...

Lees verder
jm logo groot

Succesvolle 1ste samenwerking tussen JM Corporate Finance en Business Coach Breda

Al moet je het als ondernemer helemaal zelf doen, je bent niet alle...

Lees verder
afbeeldingartikeljmcfbedrijfsgebondenactiva

Bedrijfsgebonden versus niet bedrijfsgebonden activa

Wat zijn nu ‘bedrijfsgebonden’ en wat zijn nu ‘niet bedrijfsgebonde...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder.

Heb je interesse in onze diensten of wil je graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld