8

dec

Sterke groeiplannen? Een gefaseerde bedrijfsverkoop of pre-exit biedt uitkomst

Een pre-exit is een transactievorm die in de laatste jaren – als gefaseerde verkoopvorm – sterk aan populariteit heeft gewonnen binnen het Nederlandse MKB. Bij een pre-exit wordt een bedrijf – met behulp van een participatiemaatschappij (ook wel investeringsmaatschappij of private equity) in twee fasen verkocht (twee transactiemomenten). Dit is met name interessant voor bedrijven die aan één of meer van de volgende kenmerken voldoen:
 Groeipotentieel (bijvoorbeeld in product/markt/geografie/overnamekansen);
 Hulp nodig bij de stap naar de volgende levensfase van de onderneming;
 Liquiditeit nodig voor de verdere groei;
 Goed renderend en voldoende omvang.

Structuur van een pre-exit en de eerste verkoopopbrengst voor een ondernemer

Gezamenlijk met een participatiemaatschappij wordt een koopholding opgericht, waaraan de verkopende ondernemer 100% van de aandelen van zijn of haar onderneming verkoopt. Dit is voor een verkoper het eerste ‘waarde-verzilveringsmoment’.

De koopholding wordt veelal grotendeels gefinancierd met een bancaire overnamelening en voor een beperkt gedeelte met een inleg van de investeerder en de verkoper zelf. De verkoper dient derhalve een deel van de verkoopopbrengst direct weer te investeren in de koopholding in ruil voor een aandelenbelang. Doorgaans houdt een investeerder een meerderheid en een verkopende ondernemer een minderheid van de aandelen in de koopholding (bijvoorbeeld 60-40% of 70-30% verhouding).

Samenwerking tussen onderneming en participatiemaatschappij

Indien de bovenstaande kenmerken aanwezig zijn en er een goede ‘klik’ bestaat tussen de investeerder en de ondernemer, dan wordt er in samenspraak met de ondernemer een strategie en groeiplan uitgewerkt voor de komende jaren. Gezamenlijk met de kennis en visie van de ondernemer tracht de investeerder met het inbrengen van haar kapitaal, kennis, netwerk en ervaring (meer)waarde te creëren. Dit kan onder andere door het bedrijf te helpen met versnelde (internationale) groei expansie, het verder opbouwen van de interne organisatie en daarmee de afhankelijkheid van de ondernemer te beperken, het inrichten van kwalitatieve(re) management-informatie systemen en de ondernemingsresultaten (als resultaat van de groei en een sterkere organisatie) in  enkele jaren minimaal te ver(drie)dubbelen.

De ‘exit’, het moment van de tweede verkoopopbrengst voor een ondernemer

De gezamenlijke ‘exit’ of het verkopen van het resterende belang van de verkopende ondernemer vindt doorgaans plaats na circa 4 tot 7 jaar; het moment dat de verkopende ondernemer derhalve voor de tweede keer een verkoopopbrengst realiseert. Aan het einde van de ‘rit’ is de bancaire overnamelening in de koopholding (grotendeels) afgelost. Zo is de kans – mits het groeiplan is gerealiseerd – groot dat de tweede verkoopopbrengst de eerste opbrengst in waarde overstijgt.

Al met al biedt een pre-exit de ideale samenwerkingsstructuur om als ondernemer nog enkele jaren te ‘knallen’ tezamen met een investeerder en versneld de kansen en groeimogelijkheden in de markt te benutten en te realiseren.

Wilt u eens samen met ons van gedachten wisselen over een pre-exit of de voorbereiding hierop?

Neemt u dan vrijblijvend contact met ons. We staan u gewoon helder, met visie graag te woord!

Neem contact op

Meer nieuws

jm logo groot

1 op 3 bedrijfsverkopen niet gepland

JM Corporate Finance houdt u graag op de hoogte met interessant nie...

Lees verder
desy

Uitbreiding JM Corporate Finance

Het team van JM Corporate Finance is recent uitgebreid met Desy van...

Lees verder
jm logo groot

Zorg goed voor elkaar

Ten tijde van de coronacrisis is het van groot belang om goed te zo...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld