19

dec

Het belang van normalisaties bij een marktconforme bedrijfsoverdracht

Wat is een normalisatie
Een normalisatie bij het waarderen van de onderneming bij een bedrijfsoverdracht verwijst naar het proces van het corrigeren van de financiële gegevens van een onderneming om een getrouw en vergelijkbaar beeld te geven van de financiële prestaties. Bij het normaliseren van het bedrijfsresultaat worden de kosten en opbrengsten die geen deel uitmaken van de feitelijke, gangbare, reguliere bedrijfsvoering extracomptabel gecorrigeerd. Een voorbeeld hiervan zijn incidentele en/of buitengewone lasten of baten, zoals (eenmalige) advieskosten of juridische kosten.

Dit corrigeren is bedoeld om een zo reëel mogelijk beeld te krijgen van (het operationele structurele deel van) de onderneming. Ook bij de balans dient nagegaan te worden of de werkelijke posten daadwerkelijk de reële waarde vertegenwoordigen en feitelijk betrekking hebben op de bedrijfsvoering en niet op bijvoorbeeld privé kwesties.

Wanneer is een normalisatie van belang?

Het toepassen van normalisaties is essentieel bij het opstellen van een gegronde verwachting en het identificeren van een structurele trend van de onderneming. Daarnaast is het van belang om potentiële kopers een duidelijk inzicht te geven in de werkelijke winstgevendheid en operationele efficiëntie van de onderneming.

Het niet corrigeren van incidentele kosten kan er namelijk toe leiden dat een potentiële koper een verkeerde inschatting maakt van de winstgevendheid en daardoor de waarde van jouw bedrijf. Het normaliseren van de cijfers kan een uitkomst bieden.

Anderzijds leert het ook om incidentele/eenmalige baten (bijvoorbeeld een boekwinst bij verkoop van een bedrijfsmiddel) vroegtijdig te identificeren om in een later stadium c.q. de Due diligence fase van het overnameproces niet voor verrassingen te komen te staan.

Bij voorbeelden van normalisaties kan gedacht worden aan het volgende :

  • Huur onroerend goed en/of machines (marktconformiteit);
  • Privé pand DGA (inclusief afschrijvingen);
  • Bedrijfsgebonden activa (holding; eliminatie huur, wel afschrijvingen opnemen);
  • Alle mogelijk privé gerelateerde kosten van de eigenaar;
  • Managementfee / ondernemersbeloning (marktconform);
  • Uitstellen vervangingsinvesteringen/onderhoud;
  • Transacties met ‘related parties’ (‘at arms length’);
  • Eenmalige baten/lasten (advieskosten, juridische kosten, ontslagvergoedingen);
  • Salarissen van personeel die na de bedrijfsoverdracht niet meer betrokken zijn (vaak familie);
  • Afschrijving goodwill;
  • Stelselwijzigingen;
  • De personeelsbezetting is niet optimaal; elementaire functies zijn nog niet ingevuld.

Een concreet voorbeeld - Huur van een bedrijfspand

Een concreet voorbeeld is de huur van een bedrijfspand. Als het pand na de overname door verkoper wordt verhuurd aan de nieuwe eigenaar, is het belangrijk om kritisch te kijken naar de hoogte van de huur. Een potentiële koper zal uitgaan van een marktconforme huur, hetgeen doorgaans wordt vastgesteld aan de hand van een taxatierapport. Deze 'normale' huurprijs dient vaak als standaard voor de toekomst. De situatie kan dan als volgt zijn:

Indien je momenteel een huurprijs hanteert die hoger is dan de marktconforme huurprijs dan zal dit resulteren in een lager bedrijfsresultaat in de afgelopen jaren, hetgeen op zijn beurt de waarde van de onderneming onterecht reduceert.

Anderzijds als de huur momenteel onder de marktconforme huurprijs ligt dan zal dit resulteren in een hoger bedrijfsresultaat in de afgelopen jaren, hetgeen de ondernemingswaarde onterecht verhoogt.

In beide situaties is het toepassen van een normalisatie cruciaal om inzicht te geven in de werkelijke winstgevendheid en een zo reëel mogelijk beeld te schetsen van het operationele deel van de onderneming. Tevens is het bij het opstellen van een goed onderbouwde prognose ten behoeve van een bedrijfswaardering cruciaal om zowel de structurele ontwikkelingen als de kwaliteit van de resultaten en de financiële positie van de onderneming te analyseren. Uiteraard kan een verkoper op ieder moment, bij het verkoopklaar maken van de onderneming, reeds meer marktconformiteit aanbrengen bij diverse kostensoorten in de jaarlijkse jaarrekening.

Zorg ervoor dat je alle toegepaste correcties (normalisaties) en de effecten op de lange termijn winstgevendheid begrijpt en bespreek deze grondig met uw adviseur. Dit helpt om verrassingen in een later stadium te voorkomen en zorgt voor duidelijkheid bij de verkoper en tevens bij de potentiële koper. In het zogenaamde informatiememorandum welke door verkoper en haar adviseur wordt opgesteld ten behoeve van mogelijke kopers zullen de van toepassing zijnde normalisaties uitgebreid worden toegelicht.

 

Contact

Wil je meer weten over normaliseren of het laten uitvoeren van een bedrijfswaardering, neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs staan je gewoon helder, met visie te woord om verdere toelichting te geven.

Meer weten over waardering

Meer nieuws

18.verledenoverdetoekomst

Wat het verleden ons vertelt over de toekomst van bedrijfswaardering (een analyse vanuit de UK)

Onlangs heeft Price Bailey (Londen / UK) een artikel gepubliceerd m...

Lees verder
jm logo groot

Issue maart 2016 - Bedrijf verkopen?

Deze maand staat JM Corporate Finance weer met een mooi interview i...

Lees verder
issue najaar jm v5[002] 1

JM Corporate Finance in Issue Magazine

Er gebeurt veel binnen onze organisatie en in de overnamemarkt!

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder.

Heb je interesse in onze diensten of wil je graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld