Bij de verkoop van uw onderneming kunnen zich meerdere overnamekandidaten aandienen. Gaat u voor het hoogste bod of voor de beste deal? Vaak wordt verondersteld dat de partij die het hoogste bod uitbrengt de bieding wint. Meestal klopt dit, maar het geldt zeker niet voor alle gevallen. Voor sommige ondernemers is het geld niet het belangrijkste, maar tellen andere voorwaarden (bijna) net zo zwaar.

                                                                                         

Er zijn verschillende betrokkenen bij een bedrijfsovername. Niet alleen uzelf, maar bijvoorbeeld ook uw medewerkers of uw klanten en relaties. Met hen heeft u in de loop der tijd een band opgebouwd. Veelgehoorde eisen buiten de vraagprijs zijn dat het personeel goed “achtergelaten” moet worden of dat de “naam” van het bedrijf behouden blijft. Misschien heeft u nog andere kwalitatieve eisen, zoals niet te lang betrokken blijven bij de onderneming of wilt u er juist aan bijdragen en op toezien dat de overgang vlekkeloos verloopt. Indien het hoogste bod niet aan deze verwachtingen kan voldoen (om welke reden dan ook), dan komt het in de praktijk voor dat de onderneming niet wordt verkocht aan de hoogste bieder.

 

Een bieding is daarnaast ook zeer afhankelijk van de dealstructuur. Indien er een hoge bieding wordt uitgebracht gebaseerd op een activa/passiva-transactie, dan kan dit weleens veel onaantrekkelijker zijn dan een lagere bieding op basis van een aandelentransactie. In het eerste geval dient de verkoper namelijk nog vennootschapsbelasting te betalen over de verkoopwinst, terwijl dit bij een aandelentransactie veelal is vrijgesteld (“deelnemingsvrijstelling”). Of een hoge bieding waarbij een groot deel wel afhankelijk is van een earn-out, zijnde een prestatie-afhankelijke toekomstige nabetaling van (een deel van) de koopsom. Dit is uiteraard voor de verkoper een risico!

 

Geconcludeerd kan worden dat het belangrijk is om alle biedingen tot in detail te analyseren om tot een goede beslissing te kunnen komen, zowel kwalitatief als kwantitatief. De adviseurs van JM Corporate Finance hebben reeds vele jaren ervaring met het begeleiden van bedrijfsovernames en zij kunnen u dan ook helpen om de best mogelijke deal te sluiten. 

 

JM Corporate Finance B.V.

 

Jan van Wijngaarden, Partner

jvw@jmpartners.nl

06 – 53 229 496

 

Bart Koreman, Partner

bk@jmpartners.nl

06 – 55 718 515

 

www.jmpartners.nl

info@jmpartners.nl

Terug naar overzicht

Op deze pagina vindt u alle door JM Partners geplaatste nieuwsberichten, artikelen en publicaties. Blijf hier op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Stel direct een vraag

Vraag het aan:

Jan van Wijngaarden

Partner

Nieuws? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!