7
meiLaten we gaan groeien! Maar hoe?
Het Nederlandse MKB bestaat uit veel ondernemingen, van klein tot groot, verdeeld over diverse sectoren, en bestaande uit marktleiders en marktvolgers, trendsetters en trendvolgers. Ontstaan vanuit bewust gekozen en uitgevoerde strategieën door MKB ondernemers. Het laten groeien van de onderneming gebeurt veelal organisch, vanuit de acties van de onderneming en de ondernemer zelf. Maar is dit de enige optie om te groeien? Nee, en vaak ook niet altijd de meest optimale methode….
Buy & Build strategie
Door het overnemen van een concurrent of een onderneming in een aanpalende branche kunt u uw eigen onderneming ook laten doorgroeien; een buy & build strategie. Een dergelijke overname kan op meerdere terreinen interessant zijn:
- Uitbreiding van de eigen diensten- en/of productaanbod;
- Uitbreiding van de actieve regio’s en/of landen (internationalisering);
- In huis halen van innovaties, kennis en ontwikkelingen;
- Realiseren van schaalvoordelen op het gebied van backoffice, automatisering e.d.;
- Differentiatie van het klantenbestand (B2B, B2C, combinatie en sectorverdeling);
- Toetreden tot een nichemarkt;
- Verkleinen van de keten;
- En nog veel meer…
Het begint allemaal met het maken van een goed doordacht, strategisch bedrijfsplan en een overnamestrategie.
Bedrijfsovername
Uw bedrijf laten groeien middels overnames is een intensief traject. Het begint met het opstellen van een strategisch overnameplan waaronder het opstellen van een profielschets van de mogelijke overnamepartijen, de doelstellingen die bereikt dienen te worden, de gewenste/beoogde vestigingslocatie, etc. Vervolgens dient de markt in kaart te worden gebracht. Hieruit volgt een longlist en een shortlist van potentiële overnametargets. Deze dienen vervolgens benaderd te worden en er zullen kennismakingsgesprekken worden ingepland. Nadat in overleg met een overnamespecialist de waarde is bepaald zal er een biedingsvoorstel worden uitgebracht, waarna de onderhandelingen volgen.
Indien partijen tot een (hoofdlijnen)akkoord komen, dan zal dit worden vastgelegd in een intentieverklaring. Daarna volgt het due diligence onderzoek en het opstellen van de overnamecontracten. Na het tekenen van de overnamecontracten, wat al een hele stap is, volgt een nieuw hoofdstuk: de integratie; de zogenaamde post-fusie fase.
Financiering
Een buy & build strategie klinkt natuurlijk goed! Maar hoe wordt dit gefinancierd? In dit kader zijn er diverse mogelijkheden, ook voor het MKB:
- Eigen middelen inzetten;
- Bankfinanciering;
- Earn-outregelingen (resultaatafhankelijke nabetaling);
- Een door de verkoper te verstrekken achtergestelde lening (vendor loan);
- Betaling in aandelen;
- Het organiseren van overnamefinanciering bij een private equity partij of investeringsfonds;
- Een combinatie van voornoemde mogelijkheden…
Een divers palet aan financierings- en dealmogelijkheden zijn derhalve voorhanden. Duidelijk mag zijn dat dit volledig afhankelijk is van de specifieke situatie waarin koper en verkoper zich bevinden. Laat u hierbij dus goed adviseren door uw specialist op dit gebied!
Contact
Wilt u meer weten over een buy & build strategie, het laten uitvoeren van een bedrijfswaardering of andere van belang zijnde zaken gedurende een overnametraject, neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Onze adviseurs staan u graag te woord om nadere toelichting te geven.
JM Corporate Finance B.V.
Jan van Wijngaarden, Partner
06 – 53 229 496
Bart Koreman, Partner
06 – 55 718 515
Vragen of hulp nodig?
We helpen je graag verder.
Bart van den Brule
Partner