1

apr

Ondernemen in zwaar weer

Een onderneming kan door allerlei oorzaken in zwaar weer terecht komen: teruglopende resultaten, een éénmalige tegenvaller of de huidige coronacrisis. Bij de waardering van een financieel gezond bedrijf wordt ervan uitgegaan dat de activiteiten oneindig en ongewijzigd worden voortgezet, maar bij een onderneming in zwaar weer is hier geen sprake van. Voor een onderneming in zwaar weer is het toekomstperspectief erg onzeker, wat om een zeer zorgvuldige en kritische aanpak vraagt. Het is dan extra van belang om rekening te houden met het risico van (te) optimistische prognoses. Daarnaast zijn de actuele cijfers belangrijker voor een onderneming in zwaar weer dan een financieel gezond bedrijf.

Herstructurering

Bij een onderneming in zwaar weer is er vaak sprake van een acuut continuïteitsgevaar en is het van groot belang om kapitaal aan te trekken bij vermogensverschaffers. De vermogensverschaffers zijn echter alleen bereid kapitaal te verstrekken als er een reële kans bestaat dat de onderneming er na de herstructurering weer bovenop komt. Vaak is een financiële herstructurering alléén niet genoeg, maar moet ook de oorzaak van de operationele problemen aangepakt worden. De adviseurs van JM Corporate Finance hebben reeds jarenlange ervaring met het begeleiden van een herstructurering. Bij onze aanpak wordt er niet alleen naar de herstructurering van de schulden gekeken, maar ook naar de mogelijkheden om de operationele verdiencapaciteit te verbeteren. Bovendien is het bij het waarderen van een bedrijf in zwaar weer van belang om een concrete en transparante toekomstverwachting op te stellen die goed onderbouwd is. Uit de waardering zal blijken of de onderneming levensvatbaar is en daarnaast wordt de haalbaarheid van de toekomstverwachting getoetst middels een gevoeligheidsanalyse.

Belang waardering

Momenteel wordt de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in de Tweede Kamer behandeld, waardoor het belang van de waardering van een bedrijf in zwaar weer in de toekomst zal toenemen. De WHOA maakt het mogelijk dat een rechter de herstructurering en de sanering van de schulden goedkeurt, wat betekent dat alle aandeelhouders en schuldeisers van de onderneming gebonden zijn aan het akkoord. Voor de rechtbank is de waarderingsrapportage van groot belang, omdat de rechter op basis van de waardering een afweging kan maken tussen een herstructurering en een faillissement van de onderneming. Bij deze afweging wordt er gekeken naar welke situatie het meest oplevert voor de gezamenlijke vermogensverschaffers.

Advies en begeleiding

Verkeert u momenteel in zwaar weer vanwege de gevolgen van de uitbraak van het Coronavirus? Neem dan contact op met de adviseurs van JM Corporate Finance zodat zij u kunnen helpen.

JM Corporate Finance B.V.

Jan van Wijngaarden, partner

jvw@jmpartners.nl

06 - 53 229 496

Bart Koreman, senior adviseur

bk@jmpartners.nl

06 - 55 718 515

www.jmpartners.nl

info@jmpartners.nl

Meer nieuws

jeremy ricketts fgvrz becko unsplash

HOT TRENDS IN DE M&A MARKT (die u moet weten!)

Booming markt / kansen voor verkopers Uit onderzoek van Brookz, he...

Lees verder
5 wbp01cover jmcorfin v4 1

Hier geen gebakken lucht!

In het nieuwe Regio Business Magazine kunt u JM Corporate Finance n...

Lees verder
jm logo groot

Gouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 7

Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijf...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart van den Brule

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld