29
sepBedrijfsoverdracht binnen de familie tijdens de coronacrisis
De huidige coronacrisis heeft een grote impact op het bedrijfsleven. Zo kampen veel bedrijven met liquiditeitsproblemen als gevolg van een terugval in de omzet en een daling van de cashflows. Echter bieden de huidige omstandigheden ook kansen voor ondernemers. Het is namelijk fiscaal voordeliger om nu een bedrijfsoverdracht binnen de familie te realiseren, evenals bijvoorbeeld een medewerkersparticipatie of verkoop aan het managementteam. Bij een bedrijfsoverdracht is de waarde van de onderneming van groot belang en deze waarde valt vaak lager uit als gevolg van de huidige coronacrisis.
Lagere waardering van de onderneming
Om de waarde van een onderneming te bepalen zijn de toekomstige cashflows en het risicoprofiel van de onderneming van eminent belang. De cashflows die een onderneming genereert op de korte en middellange termijn worden negatief beïnvloed door de gevolgen van de coronacrisis. Een daling van de cashflows heeft een lagere ondernemingswaarde als gevolg. Daarnaast heeft de coronacrisis vaak een negatief effect op het risicoprofiel van een onderneming. Door de huidige omstandigheden komen de risico's van een onderneming sterker naar voren, zoals bijvoorbeeld de afhankelijkheid van haar afnemers. Als gevolg van de coronacrisis neemt de kans namelijk toe dat een grote afnemer van de onderneming wegvalt. Een stijging van het risicoprofiel resulteert in een hogere kostenvoet en een lagere EBITDA multiple, hetgeen een lagere ondernemingswaarde als gevolg heeft.
Fiscaal optimaliseren
Ook de belastingdienst berekent de bedrijfswaarde aan de hand van de toekomstige cashflows en het risicoprofiel van een onderneming. Bij een bedrijfsoverdracht binnen de familie, een medewerkersparticipatie of een MBO-traject wordt de gehanteerde prijs voor de aandelen door de belastingdienst beoordeeld. Dit om te voorkomen dat de aandelen worden overgedragen tegen een te lage c.q. onzakelijke prijs. Als de fiscus van mening is dat er een te lage aandelenprijs gehanteerd is, dan kan dit resulteren in een (forse) fiscale naheffing. Door de huidige omstandigheden zal de belastingdienst bij haar berekeningen ook op een lagere ondernemingswaarde uitkomen, waardoor een lagere aandelenprijs belastingtechnisch geoorloofd is. Een lagere aandelenprijs voor een bedrijfsoverdracht binnen de familie of een medewerkersparticipatie kan in vele gevallen gunstig zijn vanwege diverse moverende redenen. En als de belastingdienst hier ook mee akkoord kan gaan, dan ontstaat er een win-win situatie.
De adviseurs van JM Corporate Finance hebben reeds jarenlange ervaring met het begeleiden van een bedrijfsoverdracht binnen de familie. Bij onze aanpak wordt er veel aandacht besteed aan de familieverhoudingen en de daarmee verbonden eventuele emoties. Wilt u een bedrijfsoverdracht binnen de familie realiseren en de transactie fiscaal optimaliseren, neem dan vrijblijvend contact op met:
JM Corporate Finance B.V.
Jan van Wijngaarden, Partner
06 – 53 229 496
Bart Koreman, Partner
06 – 55 718 515
Vragen of hulp nodig?
We helpen je graag verder.
Bart van den Brule
Partner