26

jul

Het waarderen van een minderheidsbelang

Het waarderen van een minderheidsbelang neemt een aparte plaats in het gehele waarderingsproces. Allereerst dient het 100% aandelenbelang te worden gewaardeerd gebaseerd op de gebruikelijke waarderingsmethoden. Vervolgens wordt de waarde van de gehele onderneming evenredig aan het betreffende (minderheid)aandelenpakket toegerekend (in vaktermen de ‘pro rata parte-waarde’). Bijvoorbeeld: de totale aandelenwaarde bedraagt 2 miljoen euro; de ‘pro rata parte-waarde’ van een 25%-aandelenpakket bedraagt alsdan 500.000 euro. Tot zover geen wolkje aan de lucht…Maar… wat heeft een koper aan een aandelenpakket van 25%? Hij heeft dan waarschijnlijk geen doorslaggevende stem bij het nemen van aandeelhoudersbesluiten zoals dividenduitkeringen. En in hoeverre is een 25%-aandelenpakket weer te verkopen in de toekomst? In de praktijk worden daarom vaak ‘minderheidskortingen’ toegepast op de berekende ‘pro rata parte-waarde’, te verdelen in:  • Incourantheidskorting (‘lack of marketability’; ofwel beperking in verhandelbaarheid van het minderheidsbelang); en

  • Zeggenschapskorting (‘lack of control’; ofwel beperking van de zeggenschap met een minderheidsbelang).


Vooral de laatstgenoemde korting (zeggenschapskorting) komt vaak in de praktijk voor.De totale minderheidskorting varieert in de praktijk van zo’n 25% tot soms zelfs 80% (!). De omvang van de minderheidskorting wordt bepaald door de omstandigheden van de verkoop, zoals:  • Feitelijke zeggenschap en/of invloed van de minderheidsaandeelhouder.

  • Wie is de koper?

  • Is het een gedwongen of vrijwillige verkoop?

  • Zijn er tussen de aandeelhouders onderlinge afspraken gemaakt omtrent waardering?

  • Is het minderheidsbelang met of zonder korting aangekocht door de verkoper?


Steeds vaker zien wij dat afspraken omtrent de waardering van een (minderheids)belang in de statuten of aandeelhoudersovereenkomst zijn vastgelegd. Om (hevige) discussies in de toekomst te voorkomen raden wij dit ook zeker aan!Kortom: iedere verkoop van een minderheidsbelang is uniek en vraagt om een eigen aanpak!Uiteraard kunnen wij u hier meer in detail over informeren en bij assisteren. Neemt u alsdan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)76 88 70 001 of info@jmpartners.nl. Onze medewerkers staan u graag te woord!JM Corporate Finance B.V.


Heusing 12


4817 ZB BredaKrijn Taconiskade 440


1087 HW Amsterdam

Meer nieuws

jm logo groot

7 Alternatieve financieringen bij een bedrijfsovername

  Welke andere mogelijkheden heeft u als ondernemer als uw fi...

Lees verder
columnmaart20231

Waardecreatie onderneming een makkie?

Als corporate finance adviseurs maken wij regelmatig mee dat wij on...

Lees verder
jm logo groot

Issue oktober 2014

In de Issue van oktober 2014 staat JM Corporate Finance met een art...

Lees verder

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Jan van Wijngaarden

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld