24
mrtGouden tips voor bedrijfsoverdracht: tip 25
Bij JM Corporate Finance begeleiden wij met grote regelmaat bedrijfsovernames, van het “verkoopklaar maken” van een bedrijf tot en met de onderhandelingen. Speciaal voor de lezers van onze blog hebben wij een tiplijst samengesteld met praktische handvatten die van belang zijn bij een bedrijfsoverdracht.
Deze week is onze tip:
Emotie bepaalt tevens duur traject !
Een klant die een adviseur inhuurt om een overname- c.q. verkooptraject te begeleiden vraagt veelal tijdens het eerste gesprek direct hoelang het betreffende traject gaat duren ? Dit hangt echter erg af van verschillende factoren; sommige zijn wel te beïnvloeden, andere weer helemaal niet. Zo kan de opdracht tot een waardebepaling en/of het opstellen van een informatiememorandum redelijk worden gemanaged en ingepland, echter de duur en de complexiteit van de onderhandelingen is niet in te schatten.
Daarnaast speelt emotie een grote rol hetgeen veelal een onderschatte factor is. Een koper die “koudwatervrees” krijgt of een verkoper die emotioneel geen afstand kan doen van zijn “kindje”; het zijn situaties die geregeld voorkomen. Indien hiervan sprake is, kan het advies alleen maar zijn; “een time-out”. Neem de tijd om alle zaken nog even de revue te laten passeren, nog eens te klankborden met adviseur en achterban en eventueel nog zaken aan te passen in de gemaakte afspraken of nader te verifiëren. Bij deze trajecten geldt altijd; “haastige spoed is zelden goed” ofwel een adviseur die alleen maar denkt aan zijn eigen “workflow” en het afronden van deals roept dan irritatie op en acteert niet professioneel.
Een goede voorbereiding van een overnametraject maakt zaken wel meer objectief en transparant, vandaar ook dat hieraan, in samenspraak met de klant, veel aandacht dient te worden besteed. Het is derhalve ook voor elke ondernemer verstandig om tijdig aan te vangen met het verkoop klaarmaken van de onderneming, dit kan soms ook enkele jaren duren. Als antwoord op de bovenstaande vraag het volgende; de duur van een overnametraject is gemiddeld 0.5 – 1 jaar ! Concreet hebben wij recent middels een “veilingprocedure” de verkoop van een MKB onderneming gerealiseerd in 5 maanden, maar heeft de uitkoop van een aandeelhouder binnen de familie 2 jaar geduurd. Waarvan akte en bereid u dus goed voor op dit traject dat veelal naast de reguliere ondernemerswerkzaamheden dient te worden uitgevoerd hetgeen daardoor veel energie vergt.
Gerelateerde pagina's: bedrijfsovername Breda, bedrijfsovername Rotterdam, bedrijfsovername Amsterdam, bedrijfsovername Den Haag, bedrijfsovername Utrecht.
Vragen of hulp nodig?
We helpen je graag verder.
Bart van den Brule
Partner