Verkoopprijs bedrijf berekenen

Hoe komt de verkoopprijs tot stand?

De verkoopprijs van een bedrijf berekenen is een subjectieve aangelegenheid, maar een zeer belangrijke stap in het overnameproces. Het spreekt voor zich dat de waarde van een bedrijf voor de verkoper hoger ligt dan wanneer u uzelf als koper op de markt begeeft. Dat maakt het berekenen van de verkoopprijs van een bedrijf ook een precaire aangelegenheid. Zorg er daarom voor dat u de verkoopprijs van uw bedrijf laat berekenen door een deskundige en onafhankelijke adviseur. Het is belangrijk om realistisch te blijven over de verkoopprijs uw bedrijf en de toekomst niet (veel) te rooskleurig in te zien (geen utopie). U komt als verkoper geloofwaardiger over wanneer u bij het opstellen van de toekomstverwachtingen en het berekenen van de verkoopprijs van uw bedrijf de nodige voorzichtigheid inbouwt. Aan de hand van deze verwachtingen kan een realistische prognose worden opgesteld, hetgeen van groot belang is om de verkoopprijs van een bedrijf te berekenen.

Stel uw vraag:

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld

Het belang van een realistische verkoopprijs

Het berekenen van de verkoopprijs van een bedrijf is een zeer belangrijke stap bij een bedrijfsoverdracht en de uitkomst hiervan kan de mogelijkheid om tot een mooie deal te komen behoorlijk beperken. Wanneer u een potentiële koper afschrikt met een te hoge verkoopprijs, dan komt er waarschijnlijk geen deal tot stand. Er zal wellicht niet eens een eerste oriënterend gesprek plaatsvinden. Het is van belang om een realistische verkoopprijs voor uw bedrijf te berekenen.

Value drivers

Als er geen overlap bestaat tussen de minimale en maximale verkoopprijs/koopprijs van beide partijen, dan zal er veelal geen prijs tot stand komen. Het is daarom van belang om de verkoopprijs van uw bedrijf te laten berekenen door een deskundige adviseur. Hiermee voorkomt u een te hoge verkoopprijs. Met het opstellen van diverse (zowel optimistische als voorzichtige) prognoses en het toepassen van verschillende waarderingsmethoden kunnen de risico’s, onzekerheden maar zeker ook de kansen in beeld worden gebracht. Zo kan de verkoper een ‘range’ voor de verkoopprijs van zijn bedrijf berekenen, hetgeen de kans vergroot dat er overlap is met de maximale koopprijs van een potentiële koper. Daarnaast worden de zogenaamde ‘value drivers’ geïdentificeerd, ook wel waarde verhogende factoren genoemd. Deze winstbepalende variabelen binnen de onderneming (bijvoorbeeld de brutomarge, het werkkapitaalbeheer en/of de klanttevredenheid) zijn van groot belang om de verkoopprijs van een bedrijf te berekenen.

Wilt u de verkoopprijs van uw bedrijf berekenen?

Het moge duidelijk zijn dat het berekenen van de verkoopprijs van een bedrijf een zeer belangrijk onderdeel is van het verkooptraject. Het berekenen van de verkoopprijs van een bedrijf is een precaire aangelegenheid en het is van groot belang dat u een realistische verkoopprijs hanteert. Heeft u hulp bij het berekenen van de verkoopprijs van uw bedrijf of wilt u graag meer informatie ontvangen over het berekenen van de verkoopprijs van een bedrijf? Neem dan gerust contact op met JM Corporate Finance. De adviseurs van JM Corporate Finance hebben namelijk reeds jarenlange ervaring met het berekenen van de verkoopprijs van een bedrijf en helpen u graag.

Wilt u de verkoopprijs van uw bedrijf berekenen?

JM Corporate Finance helpt u graag verder. Gewoon helder en met visie.

Vragen? Neem contact op!

Vragen of hulp nodig?

We helpen u graag verder.

Heeft u interesse in onze diensten of wilt u graag meer informatie? Neem gerust contact op of stuur ons een e-mail.

Bart Koreman

Partner

+31 (0)76 88 70 001 info@jmpartners.nl Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld